Печат и изработка на каталози – цени 2024

Печата и изработката на каталози е показател за развитието на една фирма. Приема, се че колкото по-голям и повече страници е вашия каталог, толкова по-значима е вашата фирма. Разполагането от 2 до 8 ваши изделия на страница А-4, от рекламния Ви каталог е най-разбираемо и визуализирането най-оптимално. Трудно се осмислят и възприемат от клиентите, каталози, на които страници има повече от десет изделия или услуги. Каталозите обикновенно се печатат на размер А-4, ( 21/29,7 см ), следователно, ако имаме например 8 снимки на изделия, то приблизително, ако разделим А-4 на 8, получаваме снимки около 6/9 см, което като размер е достатъчно, но например, ако си представим напечатан каталог с 16 снимки на страница, то тогава снимката е около 3/4 см, което е малко и визията на рекламния каталот ще има обратен ефект.

Файловете, които подготвяте за отпечатване на Вашите каталози, трябва да са в CMYK формат – четирите основни цвята, с които се печата: синьо, червено, жълто и черно. Текстовете трябва да са в криви, черния текст трябва да е само в черен цвят. Да няма пантони и цветове в RGB. Ако решите текстовете да са в повече цветове, освен в черния, е хубаво да изберете плътен шрифт, да не е серифен – ръкописен и да не е по-малък от десет пункта например. Има стандартни размери за каталозите: А-5, А-4 и други, като не ни пречи да смятаме всякакви предложени от вас размери, като винаги ще ви посъветваме за най-запомнящ се и евтин вариант.

В зависимост от това какъв размер избирате, за дизайна и предпечата на каталозите има изискване за обрязан размер, необрязан размер и наборно поле. Наборното поле зависи най-вече от това дали каталозите ги шием с два тела или лепим. Като при лепенето, силно препоръчваме, наборното поле от към лепенето, на четни страници е отдясно, на нечетни страници е отляво да е поне два сантиметра-това бялото е, на което няма нищо или пък има фонове или илюстрация, които не е нужно да се виждат ясно. Когато каталозите са по-малък обем, например до 48 страници, тогава изданията се шият с два тела и тогава наборното поле на страницата може да е 1 сантиметър или дори 5 мм, защото при разгръщането на каталозите ще се вижда всичко. В крайна сметка, ние препоръчваме на клиентити ни първо да направят една дясна и една лява страница на каталога им, и ни я пратят за проверка и ако има корекции да се коригират само двете страници, а не целия каталог. Тук е мястото да уточним, че номерацията на страниците не започва от корицата, а от тънката хартия и първа страница е дясна, втора е лява и така нататък. Прието и страниците да са на отделен файл, една след друга и корицата на отделен файл, като се уточни, коя е първа, втора, трета и четвърта корица.

Корицата, както казахме е на дебел картон и може да има довършителни дейности, като ламиниране, частичен лак и щанцване-изрязване по определен начин. Каталозите могат да са шити с два тела или лепени. Като значение има дебелината на хартията, колко страници е и максимума за шиене, ако е например 115 грамова хартия е 64 страници и в случая не е задължителна корицата. Ако няма корица и тиражите не са десетки хиляди е разумно хартията да е и 150 грамова, но е неразумно да е повече от 200 грама, защото всеки лист ще трябва да се бигова, за да може да се сгъне. Обаче, ако тялото на каталога е повече от 80 страници, то задължително трябва да се лепи и тогава е задължителна корицата да е с минимален грамаж от 250 грама и грамажа на страниците да е от 80 грама до 150 грама.

При печата на каталози, трябва да прецените какъв тираж Ви трябва: дали 1 бройка, 10 бройки, 100 бройки, 200 бройки, 500 бройки, 1000 бройки, 2000 бройки, 10 000 бройки и така нататък. Отбелязваме, че при печат на малките бройки, до 200 бройки се използва дигиталния печат на каталози и единичната цена приблизително е еднаква, като например все пак има подготвителни процеси, които са еднакви за 1 бройка и за 100 бройки, може сумата да е 100 лева, която се прибавя към единичната цена, която е еднаква за малките тиражи при печата на каталози. Голямото падане на единичната цена при печата на каталози, постигаме с конвенционалния ни офсетов печат, като тук цената за печат до 1000 бройки е еднаква, защото машината върви с 12000 листа в час, като е неразумно да калкулираме поотделно тираж, които е 600 бройки или 800 бройки. В крайна сметка трябва да прецените дали ви трябва дигитален или офсетов печат и в зависимост от решението ви трябва например да ни питате за цени, за печат на каталози: за 50 бр, 100 бр и 150 бр или ако ви трябват по-големи тиражи, които ще ги печатаме на офсетов печат да ни питате например  за 500 бр., 1000 бр и 2000 бр.;

Примерни цени, за печат на каталози, на 115 грамова, двустранно хромова хартия, двустранен, пълноцветен печат, на размер А-4 /21/29,7 см/ обем от 8 страници, 100 бройки са 475 лв., 500 бр са 575 лв. и 1000 бр са 734 лв. без ддс и от готови файлове за печат, като ние може да дадем точна цена, за наш дизайн и предпечат на каталози, като уточним колко снимки ще има, ще имат ли нужда от обработка, ще има ли таблици и формули, на колко и какви езици ще е и колко текст ще искате.